Biasanya untuk menyelamatkan diri dari terlebih berbelanja, aku akan membekalkan duit sebanyak mana yang aku boleh belanja...misalnya aku buat bajeting yang aku hanya boleh belanjakan RM 10, oleh itu aku akan bawa ngam-ngam rm10 dalam poket aku. Cara ini dapat mengelakkan aku dari mendengar kata-kata perut aku dari akal aku...
Biasanya aku akan pusing dahulu satu round, ini adalah untuk memberikan peluang kepada diri aku membezakan harga makanan dan kuantiti makanan yang diberikan oleh peniaga bazar ramadhan. Harus diingat bahawa peniaga bazar ramadhan ini terdiri daripada peniaga makanan yang amatur, oleh itu,risiko kerugian kepada pihak pengguna baik dari nilai duit dan kualiti masakan memang sangat besar.
Ini kerana kuantiti makanan yang mereka berikan adalah ikut sedap kepala mereka sahaja. Kuantiti belitong di dalam sebungkus gulai lemak adalah berbeza dari satu kedai ke satu kedai. Kalau peniaga jenis kedekut tahap haji bakhil... dan nak untung gila babi supaya dapat pakai tudung Siti Nurhaliza hari raya nanti... akan berikan kita kuantiti yang sangat menyakitkan hati. Tapi ada juga peniaga yang terlalu baik hati tahap ahli syurga yang bagi kuantiti terlebih-lebih pula. Oleh itu, kena pandailah membuat pilihan...
Biasanya dalam memilih makanan aku akan melihat kualiti dan kuantiti. Tapi macamana nak tengok kualiti makanan, bukannya boleh rasa ke apa...oleh itu aku percaya kepada intuisi dan gerak hati serta rupa luaran makanan tersebut. Presentation tu penting pada masa-masa begini...
Bila aku habis membuat satu pusingan, hampir 90 peratus makanan yang dijual oleh peniaga di Subang Perdana di bawah tahap piawai aku. Entah apa benda ke entah yang diaorang masak dan jual... membunuh binatang betul....Ikan bakar hangus rentung dengan rupa sambal yang menyakitkan mata memandang. Begitu juga dengan ayam bakar atau percik yang sekali pandang sudah tahu tak sedap. Nasi Kerabu ntah apa-apa (Indonesia yang masak pulak tu).Lauk pauk pun tidak menarik. Sayur apatah lagi.
Kuih muih yang dihidang juga nampak sangat amatur pembuatannya. Puding jagung aku berani bertaruh rasanya akan ada yang tidak kena. Begitu juga dengan karamel. Nampak sedap tapi tak sedap.
Dalam membuat pilihan-pilihan yang ketat itu aku akhirnya membeli gulai lemak belitong cili api,gulai kawah daging kambing,air tebu dan sayur bendi goreng. Nasi masak sendiri kat rumah. Gulai lemak belitong sangat sedap. Aku tidak salah memilih. Gulai lemak tersebut nampak well done dengan muka makcik yang masak itu pun nampak pro . Cuma kuantitinya agak sedikit. RM2 untuk seorang makan. Cukup-cukup seorang makan. Rasa lemak dan pedasnya memang ngam. Belitongnya pun tidak kotor.
Gulai kawah kambing yang aku beli sangat menyentap hati kerana kemahalannya.Tapi harganya seiring dengan kualitinya. Pak cik berkopiah putih yang berasal dari Kelantan yang menjual dan memasak gulai kawah tersebut memang pro. Gerai tersebut hanya menjual gulai kawah iaitu daging lembu, ayam dan kambing. RM 5 untuk 2 orang makan. Sedap cuma tak boleh makan banyak. Muak.
Sayur bendi goreng teluryang aku beli luarannya nampak sedap.Tetapi tempatnya adalah di dalam tong sampah. Aku terasa seperti sayur itu sudah tidak elok, kalau bukan dari lebihan jualan semalam, mungkin mak cik indonesia yang jual tu masak awal pagi dan masa tengah panas-panas tu dia dah tutup dalam bekas plastik besar yang dia hidangkan itu. Masuk je mulut aku luah balik. 'Pukimak' sungguh. Burn RM2 begitu sahaja.
Air tebu pula sangat marvellous. Tak tipu dengan tambah air.
Aku berpuas hati dengan makanan yang aku beli kecuali bendi laknat itu. Bajet ngam2 Rm10.
Salam, bila cakap pasal makanan kat Bazaar Ramadhan, tahap piawaian Cik Mama lebih tinggi dari paras SIRIM jadi selalunya pegi utk meronda pastu tak beli apa...last-last beli kuih yg memang nampak sedap dan tau sedap, dari bacaan org yg berpengalaman ini!
ReplyDelete