Monday, August 2, 2010

Golai Lomak Cili Api



Gulai Lemak cili api. Ini adalah antara gulai favourite aku. Tapi bukan yang warna putih bodoh yang digulai bersama labu itu. Itu bapak boring punya gulai.... Gulai lemak cili api warna kuning+kunyit is the best.

Apa-apa jenis gulai lemak warna putih (lagi malapetakan kalau ianya cair) tidak akan menarik nafsu makan aku walau digulai bersama benda alah lain seperti cekur manis, labu,soohun,tauhu etc. Aku boleh layan gulai lemak putih ni tapi macam aku cakap tadi lah...aku tak stim nak makan gulai lemak macam tu.

Gulai lemak cili api baik dalam apa juga 'makanan' lawannya adalah terbaik. Baik ikan, baik daging, baik ketam, baik ayam, hatta telur sekali pun. Memang sangat menyelerakan aku. Kombinasi lemak,masin,masam, manis tambah pedas memang sangat kena dengan selera aku. Aku bab-bab makanan berlemak (santan) berkolesterol tinggi seperti ini memang selamanya akan jadi favourite aku (kalau tak dijaga boleh sakit jantung ni!!!). Ini disebabkan gulai lemak macam ini sangat sesuai untuk dimakan dengan ulam-ulaman cicah sambal belacan atau sambal tempoyak. Kadar keserasiannya mengikut tekak aku adalah hampir 100 peratus.

Faktor lain kenapa aku suka masak gulai lemak ini adalah ianya gulai paling senang nak buat bagi aku. Campak-campak je dah siap. Tapi ada beberapa rules yang sentiasa aku follow untuk tidak menjadikan gulai lemak cili api macam haram jadah jadinya.

1. Santan bukan santan paket/santan ready made/santan kotak.santan serbuk dan yang seumpamanya dengannya. Beli kelapa parut dan perah santan. Apa punya pemalas guna santan paket. Selain rasanya tak sesedap santan ori. Ianya semacam satu dosa bagi aku guna santan paket melainkan aku duduk di United Kingdom atau Berlin yang memang payah nak carik nyiur.

2. Kunyit hidup dan daun kunyit. Ini mesti. Guna serbuk kunyit je tak true lah jadinya gulai lemak tu. Begitu juga dengan daun kunyit. (nak best tambah la daun selasih tengok macam mana aroma dia menusuk kalbu.)

3. Gulai lemak ayam, kena masak dulu ayam bersama bumbu. Sampai airnya keluar. Kalau tak....ntah la aku nak cakap...tapi bagi aku tak best....

4. Cili api mesti cili api kampung. Aku guna cara yang ekstreme seperti gigit cili api yang aku nak beli untuk aku tahu kepedasannya. Biar cepat sikit dapat buasir hahahahahahaha...(gunakan jumlah odd untuk dapatkan rasa yang kurang pedas, guna genap untuk pedas...aku tak taulah..ini petua...macam merepek dan saintifik tapi ikutkan aje).

Lepas tu masak lah macam biasa ikut kepakaran masing-masing. Susah sebenarnya gulai lemak nak jadi tak sedap kecualilah memang tangan dah dasar kayu hahaha...

Oh, aku balik pasar borong hari tu aku masak gulai lemak cili api telur ikan tenggiri add on ikan parang. Pergh...cuma ikan parang banyak tulang so agak potong stim la. Bagi yang tak suka telur ikan dinasihatkan jangan bubuh telur ikan dalam gulai lemak sebab rasa gulai lemak akan ada rasa telur ikan tersebut dengan agak kuat. Gulai lemak tersebut aku masak dengan lebihkan asam keping (kalau ada belimbing buluh lagi syurrr) sebab nak potong rasa ntah-tak-tau-aku-nak-cakap pada telur ikan itu. Tapi tekak aku boleh je layan telur ikan ni.

Aku gunakan telur ikan tenggiri yang aku beli 3 kilo sekaligus, kat pasar borong tak boleh beli sikit-sikit. Ambik kau penuh ruang sejuk beku dengan telur ikan.

Komen tentang telur ikan ni, aku rasa telur ikan parang lagi sedap dari telur ikan tenggiri. Telur ikan tenggiri pula lagi sedap dari telur ikan-ikan kos rendah yang lain yang sama pattern dengan dia.

Telur ikan mayung dan spesis ikan berduri ni pula bagi aku lebih berlemak. Tapi rasanya sesuai kalau buat asam pedas je kot...nak bakar pun macam tak kena..aku tak pernah nak try buat bakar atau goreng telur ikan berduri macam ni.

Telur ikan sungai/darat ,yang pernah aku rasa tapi aku tak tau jenis ikan apa..aku agak ikan tongsan kot yang aku pernah makan masa aku kecik bila Mbok yang jaga aku masakkan untuk aku. Telurnya kasar-kasar ...sampai sekarang aku cari tak jumpa. Ahh kenangan betul. Memang best telur ikan tu...aku nak cari orang tua tu kalau orang tua tu ada lagi (ini bukan sebab nak tanya pasal telur ikan, saje je nak jumpa orang tua tu...apa khabar agaknya dia?)

Telur ikan tembakul pulak....Pekan dah makan kasi habis..aku tak sempat nak rasa...bertuah punya Pekan,aku kempunan telur tembakullll.....hahaha

sebelum aku merepek lebih lanjut aku stop...aku ada thesis nak buat ni... ni ropa gulai lemak aku hari tu.... check it out (aiseh tak boleh nak upload gambor...internet problem...nanti lah aku masukkan)




1 comment:

  1. mmg ko giler masak la ares...bertuah sape kahwin dgn ko..hehhee..boleh ilang stress kalo baca blog ko.ayat2 yg ko guna..mak aii berapi.
    cara ko test cili api tu mmg dahsyat..wakaka..
    gud job ares ;)

    ReplyDelete