Untuk masakan ini...Aku ubah-ubah ikut selera aku. Kadang kalau aku rasa nak halia aku tambah lebih halia, kalau aku nak pedas aku tambah cili api dan cili kering (yang tak dipotong...campak sahaja setangkai-setangkai), kalau nak rasa black paper aku tambah lada hitam (bukan sos lada hitam, aku akan tumbuk lada hitam campur dalam masakan yang dah sedia berkicap tu...ini Ares's rules,iaitu kurangkan penggunaan asas makanan ready made. Jangan jadi pemalas.)
Perkara yang penting dalam masakan sizling ni bukanlah bahan tapi jenama bahan.
Seperti yang majoriti umat tahu, bahan asas sizling ini adalah sos soya atau dikenali sebagai kicap. Kicap terdiri daripada pelbagai jenama dan bagi aku, yang paling sedap ikut tekak aku untuk buat sizling ni adalah kicap jenama ABC. iaitu Kicap manis buatan Indonesia.(perlu kicap manis bukan kicap masin chor...)
Rasanya akan jadi lain kalau guna kicap ini. bagi aku lebih sedap. Kalau guna kicap kipas udang rasa dia lain. Guna kicap Tamin jadi lain.Kicap Jalen pun lain walaupuan Abon suka kicap Jalen ni sebab dia tak lalu makan kalau takde kicap Jalen. Aku tak suka kicap Jalen ni...
Lagi satu adalah sos tiram Lee Kum Kee. Kalau korang was-was dengan kicap ni korang gunalah sos tiram wak dol ke ape ke...secara personal aku takde masalah was-was dengan kicap ni. Harga dia mahal dari sos tiram lain. tapi price is always goes with quality bak kata mat salleh. Pilihan kedua aku adalah sos tiram LIFE. ini pun ok...
Rahsia terbesar sizling ni adalah bawang putih...cincang bawang putih banyak sikit, bawang merah sikit j pun takpe... tak jadi hal...pun cincang...jangan hiris besar-besar.
Goreng ayam dulu, dah garing masuk benda alah lain seperti biasa. Kalau nak black pepper tambah la black pepper, kalau nak halia tambah halia (halia muda lagi better), campak beberapa tangkai cili kering,cendawan shitake...Dan jangan lupa air bancuhan tepung jagung... kalau tak, memang tak pekat...rasa dia pun nanti macam bangang kalau takde tepung jagung ni nanti...
Tamatkan operasi memasak dengan daun bawang...spring onion...
And then daun bawang...
Korang nak botak cepat masukkan lah kiub ayam atau ajinomoto...aku jarang nak guna benda alah ni....takde benda ni pun dah ok aku rasa...
tadaaa...dah siap....kalau nak buat mee sizling pun boleh kalau guna bahan atas ni...perbezaannya adalah kau makan dengan nasi atau dengan mee...
Gambar nanti akan diletak....perlu ke letak gambar? Imajin je hahahahahahhaaha.....
No comments:
Post a Comment