Thursday, August 12, 2010

Tempoyak Patin Anarki...

Hari ini sebaik sahaja aku balik dari kelas Prof Razak Mohaideen aku terus singgah pasaraya SEGI. Pasaraya SEGI ini lebih kurang seperti pasaraya ECONSAVE. Pasaraya yang penuh bangladesh ini menjual barangan makanan mentah basah seperti ikan, daging dan ayam dengan harga yang agak berpatutan dan lebih murah dari kedai runcit biasa.

Sememangnya pasaraya ini menjadi 'pot' aku untuk membeli barangan keperluan dapur. Aku sebenarnya dalam proses berjimat tahap gaban sekarang ini. Duit PTPTN dah lama hangus bila aku beli laptop baru semester ini, oleh itu mahu tidak mahu, terpaksa berjimat cermat supaya tidak terpaksa menghadap megi di hujung bulan (walaupun aku memang suka gila babi dengan megi ni...macam dah ketagih) .

Aku masuk dengan niat untuk mencari ayam. Ayam sudah menjadi bahan mentah yang murah kerana seekor ayam seberat 2KG (harga dalam RM12++) boleh menampung keperluan lauk untuk makanan aku sebanyak untuk empat kali makan (2 hari) dan itu biasanya untuk hidangan 2 orang. Oleh itu, kalau dalam keadaan nak berjimat, ayam memang menjadi sumber protin utama aku.

Tetapi sewaktu aku sedang syok-syok membelek ayam yang 'gebu' dan 'togel' di depan mata bersama beberapa gadis urban yang memakai hotpants yang hampir-hampir sahaja mendedahkan tembam bontot mereka, aku terpandang di bahagian ikan terdapat longgokan ikan patin yang segar. Dan ini memang jarang dapat ditemui di pasaraya ini. Biasanya patin yang ada dah hampir berlubang biji mata. Aku terus tinggalkan bahagian ayam dan ayam-ayam urban berhotpants tadi untuk terus ke bahagian ikan. Memang betul, ikan patin itu memang masih segar bugar. Aku tanpa berfikir panjang terus mengambil seekor dan meminta seorang bangladesh yang sangat hodoh rupanya menyiang ikan tersebut untuk aku. Harganya, memang sangat ok. RM3.60.

Ok, Untuk berbuka ini - terus aku mendapat ilham Patin Masak Tempoyak!

Balik kerumah aku buka peti ais dan mengeluarkan sebungkus kecil tempoyak yang aku beli di pasar malam Isnin lepas (ini stok tempoyak untuk aku makan dengan ulam). Sebungkus kecil ini harganya dalam rm1.50 dan kuantiti tempoyak yang terkandung di dalamnya adalah sebanyak 5 sudu besar.

Aku menggunakan kesemua tempoyak tersebut, iaitu kira-kira dalam 5 sudu dan kemudiannya aku gaul bersama ikan patin tersebut di dalam periuk. Tidak lupa juga 4 tangkai cili merah dan 3 biji bawang merah yang dah ditumbuk. Aku gaul semuanya di dalam periuk dan perapkan sebentar supaya tempoyak itu meresap ke dalam isi ikan dan sekaligus membuang hanyir ikan tersebut. Aku perap kira-kira 30 minit (sambil-sambil itu aku siapkan menu sampingan sotong masak pedas, ini untuk kawan aku yang tak makan tempoyak.)

Kemudian aku campurkan semangkuk (aku tak tahu macamana nak bagitau saiz mangkuk aku) tapi aku bajet ngam-ngam air dengan tempoyak supaya tidak terlalu pekat dan tidak terlalu cair. Masukkan 2 batang serai dan serbuk kunyit. Gula dan garam secukup rasa dan.....Biarkan masak selama mana yang aku agak ianya dah masak. Untuk gulai ini aku add on timun dan sedikit daun kunyit.

SIAP!!!!!!!!

Tak mencabar sangat sebenarnya gulai tempoyak ini. hasil gulai yang aku masak tadi aku boleh bagi A- kepada diri aku sendiri sebab ianya tak cukup syarat iaitu takde tauge kasar (puas aku cari tauge kasar tak jumpa...koman betul Shah Alam ni). Selain itu, ikan patin yang aku beli itu mungkin ikan yang dibela di lombong yang airnya tidak mengalir oleh itu rasanya tidak sesedap ikan patin liar atau ikan patin yang dibela di sungai dimana airnya mengalir.

Apapun Patin Tempoyak yang aku buat tadi memang marvellous... kawan aku sampai hirup gulai tempoyak tu.

Anggaran harga untuk aku sediakan gulai tempoyak patin anarki ini ada :

ikan patin 800 gm = 3.60
cili merah 4 tangkai = 1.oo (kot...)
cili api 10 tangkai = (berapa kupang je nih)
serbuk kunyit seelok mata memandang ( tak sampai satu sudu kecik pun...) = entah tapi satu peket dalam 60 sen.
timun setengah batang = 80 sen (kira satu bantang seringgit)
bawang 3 biji = (macamana nak kira nih hahahahaha)
daun kunyit = 20 sen (pakai sikit je)

ARGhh.. aku anggarkan dalam RM8 lah kesemua bahan ni...boleh makan untuk 4 orang makan, tapi kalau selera macam buaya..2 orang sangat-sangat ok...

Siapa nak tiru resipi ni ambil...siapa tak nak, abaikan....apepun bagi aku tempoyak aku memang besttttt....

p/s- siapa nak puji masakan aku kalau bukan aku sendiri. Kan? Kah kah kah...



4 comments:

  1. lain kali ko letak la kunyit idup lagi la best siot...tumbuk dgn cili padi..perghhh ank ma kalo mkn mmg tempoyak fav dia..mana taknye time pegnant kan dia ari2 ma dok tibai tempoyak kepala ikan patin mmg best...pandai gak ko masak..cayalah.

    ReplyDelete
  2. Salam, oklah resepi tu tapi lazimnya Tok Parit buat takyah boh bawang. Memang betul boh kunyit idup lagi best! Guna cilli padi lagi terangkat. Memang togeh kasar takde di dunia kecuali kat Perak. Arr Cik Mama dah join jadi follower blog Ayeh, Ayeh bila nak follow blog Cik Mama http://mohkembara.blogspot.com ? Anyway, good blog, entertaining!

    ReplyDelete
  3. kunyit hidup ada...tapi sebab dah tumbuk cili dengan bawang dulu...lupa pulak nak tumbuk kunyit tu sekali....kah kah kah....

    ReplyDelete
  4. Vampires in the Enchanted Castle casino - FilmFileEurope
    Vampires in the Enchanted Castle Casino. 토토 사이트 Vampires in the Enchanted 토토 Castle Casino. sol.edu.kg Vampires in the Enchanted Castle Casino. wooricasinos.info Vampires in the งานออนไลน์ Enchanted Castle Casino. Vampires in the Enchanted

    ReplyDelete