Tuesday, August 3, 2010

Nasi Ayam

Nasi Ayam adalah satu makanan yang sentiasa menjadi pilihan aku apabila aku terpaksa makan di luar apaah lagi sekiranya aku sedang gila berkejar masa atau selera makanan aku mula menolak makanan yang berempah (kari etc)...

Aku pilih nasi ayam kerana ianya tidak leceh, tidak perlu menunggu lama untuk disediakan, dan memenuhi semua kriteria yang aku mahukan dalam sajian makanan aku. Ada nasi, lauk (ayam),cili (sos...aku tak boleh makan kalau tiada elemen pedas), dan sayur (salad,timun,tomato).

Kali ini aku mahu berkongsi pendapat aku mengenai nasi ayam. Bagi aku, nasi ayam terbahagi kepada dua...iaitu nasi ayam melayu dan nasi ayam chinese style. Aku tiada masalah dengan kedua-dua style ini asalkan ianya memenuhi kriteria aku iaitu:

1. Ayam haruslah tidak terlalu garing atau kering. Ayam yang dimasak walaupun kelihatan garing diluar (kulitnya) tetapi dagingnya harus juicy. Sila refer pada ayam masak roasted dari Chicken Rice Shop untuk memahami maksud aku. Dari pemerhatian aku, nasi ayam melayu biasanya mempunyai masalah ini. Ayam digoreng garing. Lepas tu ayam itu disangkut dan bila ianya sejuk, ayam itu kering...worst ok...Tak percaya tengok bahagian peha ayam yang disangkut di kebanyakan gerai melayu. Pehanya akan nampak tulang kerana terlalu garing dan kering. Come on...kesian ayam tu mati sia-sia....

Secara peribadi cara masak ayam yang paling best bagi aku adalah secara steam atau braised...paling mudah nak tahu kenapa aku cakap macam tu sila pesan di chicken rice shop. Bandingkan dengan ayam mati kering yang disangkut di kebanyakan gerai orang melayu. cara BBQ pun ok. Asalkan dagingnya still juicy. Tidak kering dan sejuk.

2. Sup. Ini lagi satu hal... kebanyakan nasi ayam melayu yang aku lihat mengabaikan elemen penting nasi ayam ini. Sup hanyalah sekadar rebusan super duper kuantiti ajinomoto yang direbus bersama kulit/lemak ayam atau bahagian ayam yang tidak penting seperti bontot,leher,kaki,tulang. Lepas tu letak daun bawang dan bawang goreng. Aduh.... Lagi malapetaka kalau sup yang dihidangkan sejuk...ini sangat pantang bagi aku. Sup mesti panas. Adakalanya sup yang dihidangkan rasanya tak ubah seperti campuran air garam. Nak tak nak aku terpaksa jual nama chicken rice shop untuk korang rujuk apakah rasanya sup yang ok bagi aku...(aku bukan nak jual chicken rice shop tapi ini sahajalah contoh yang paling mudah)

Tapi ada juga sup nasi ayam melayu yang sedap,cuma jarang nak jumpa sebab rasanya sup ajinomoto ini dah jadi resipi sup nasi ayam melayu ..kot? kot.

3. Nasi. Nasi juga haruslah tidak terlalu kering. Nasi ini buatlah gaya melayu atau cina tetapi yang penting jangan terlalu kering atau tiada rasa. Rasanya berbeza mengikut apa yang dicampur sewaktu nasi tersebut dimasak.

4. Sos dan kicap juga penting. Memang marah gila babi aku kalau sos yang diberi adalah sekadar sos cili jenama MAK PAH BAJET MURAH. Memang dasar kapitalis yang mahu memaksimumkan keuntungan siapa yang jual nasi ayam bagi sos cili murah macam itu.

Itu adalah diantara faktor penentu yang menjadikan nasi ayam sedap atau tidak bagi pendapat aku. Aku tidak mengutuk nasi ayam melayu dan tidak juga mengangkat nasi ayam cina kerana yang tidak sedap tetap tidak sedap. Tukang masak yang menentukan. Cuma kelebihan kepada nasi ayam cina adalah disebabkan nasi ayam ini memang resipi orang cina. Samalah halnya jika gulai tempoyak atau nasi lemak dimasak oleh cina, mesti kebanyakkannya fail dengan selera aku.

Apa yang aku nak tekankan disini adalah effort memasak penjual nasi ayam melayu yang ambil lewa dengan perkara-perkara di atas.

Antara nasi ayam yang sedap yang aku pernah makan adalah, nasi ayam yang dijual di food court Jusco Kinta City. Gerainya terletak di belah hujung sekali belah kiri apabila kita masuk ke food court tersebut. Ada beberapa jenis cara masakan ayam yang ditawarkan dari stim,roasted dan bbq. Harga juga berbeza mengikut bahagian ayam. Peha lebih mahal. Hainanese style.

Nasi ayam di bukit bintang. Ada beberapa side dish yang ditawarkan. Braised egg dan tofu. Serta sayur kailan,sawi,taugeh dan juga kerabu mangga. Hainanese style.

Mana-mana cawangan Chicken Rice Shop. Namun ianya agak mahal. Harga sepinggan set basic RM8.00 tapi rasanya bagi aku boleh dikira ok. Ayam stim,braised dan roasted. Terdapat pelbagai side dish yang mencekik darah.

Nasi ayam di Ikea. Bahagian bawah. Apa yang dihidangkan hampir sama sahaja seperti gerai nasi ayam di atas tetapi sambal bawang putih dan halianya agak lain sedikit. Warnanya kehijauan. Amat sedap bagi aku.

Nasi ayam Junid di Bota Kanan hahahaha. Nasi ayam cara melayu paling aku suka. Sosnya adalah campuran kicap tambah cili api (inilah yang best). Ayamnya juga tidaklah terlalu gersang. Cuma supnya fail.

nasi ayam yang dijual oleh mak cik kantin sekolah menengah aku di Iskandar Shah School, Parit Perak. Ini sebab nasi dia sedap. Dan murah kot. Haha...

Walaupun aku suka makan nasi ayam tetapi aku jarang masak nasi ayam. Leceh. Dan aku fail untuk memasak nasinya. Selalunya tak jadi sedap. Tapi nanti aku akan masak. Minggu hujung minggu ini. Check it out.


No comments:

Post a Comment